JOM BUAT KUIH
NAMA KUIH :PAU SUKA HATI
BAHAN-BAHANNYA
Tepung gandum suka hati
Serbuk Mauripan suka hati
Susu pekat suka hati
Majerin suka hati
Air suka hati(ikut bajet) guna air hujan jika hujan turun pun suka hatila
BAHAN-BAHAN LAIN
Besen suka hati saiznya
Pengukus mesti ada tak boleh suka hati
Dapur gas atau dapur kayu (mana-mana pun suka hati)
Pencungkil gigi (untuk yang gigi berlubang selepas makan Pau Suka Hati)
Gunting atau pisau tak kisah suka hatila
Intinya
Suka hati (takde inti pun suka hati)
Cara membuatnya
- Suka hati (Kalau dipaksa jangan buat tu tak suka hati)
- Boleh berdiri atau duduk (Bertinggung tidak digalakkan...Ahhh!!!suka hatilaa.
- Gunting plastik tepung suka hati saiznya.
- Tuangkan tepung ke dalam besen,letakkan balik plastik tepung tu..dan gunting tu..
- Masukkan susu (pastikan susu telah ditebuk..jangan dengan tin..tinnya di masuk...INGGATTT susunya sahaja bukan TIN!!
- Masukkan serbuk mauripan (INGAT!! Serbuknya sahaja)
- Masukkan majerin suka hati..
- Masukkan air hujan tadi
- Uli sehingga tepung tidak melekat pada tangan
- Lepas tu basuhla tangan tu..
- Bentukkan tepung mengikut cita rasa
- Biarkan 45 minit setengah
- Bubuh inti
- Biarkan 10 minit setengah
- Kukus
- Angkat
- Makan
- Cungkil gigi jika pau tersangkut pada gigi.
- Tunjukkan tanda BEST..sebagai tanda SUKA HATI
- BEGITULAH CARA MEMBUAT DAN MEMAKAN PAU SUKA HATI
Antara petua-petua membuat pau ini ialah :
1. Gunakan tepung pau kerana lebih putih .Pau akan jadi lembut dan kenyal.
2. Setelah diadun menjadi doh hendaklah diuli dengan tangan selama 15 minit hingga doh lembut. Jika guna mesin lebih baik.
3. Rehatkan doh selama lebihkurang 45 minit agar ia naik 3 x ganda.
4. Tumbuk doh bagi keluarkan angin dan boleh dicanai.
5. Setelah diisikan inti, rehatkan lagi doh 20 minit hingga ia naik 2 x ganda.
6. Air hendaklah mendidih baru masukkan pau.
7. Boleh gunakan pengukus aluminium atau pengukus buluh.
8. Pau yang telah dibentuk disusun dalam dulang kecil yang muat dimasukkan dalam pengukus.
9. Lapik penutup kukus dengan kain nipis agar air tak menitik.
10. Kukus pau selama 15 minit dengan api besar.
11. Simpan pau yang telah sejuk dalam bekas bertutup agar tidak kering.
12. Pau yang telah sejuk boleh dikukus semula dan menjadi lembut semula.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan